Med hjärta för bilens elsystem

Det finns inte många fordonselektriska verkstäder kvar i landet, men Uppsala Generatorservice har hängt kvar i branschen och är i dag en av få i sin bransch. Ett hjärtligt engagemang tillsammans med en bred kompetens är receptet.

Uppsala Generatorservice AB startades 1968 av Roger Elovssons far. Det var långt innan slit och släng-eran, på den tiden var fordonselektriska verkstäder vanligt förekommande.

Kvinna som navigerar sig i bilens system

I dag är det allt färre bolag som sysslar med något så specifikt som att renovera generatorer och startmotorer. Roger, som jobbat i företaget sedan 1984 och idag driver det vidare efter sin far, ser inga planer på att sluta med kärnverksamheten.

– Jag tror att det finns ett tiotal företag kvar i landet som sysslar med den här typen av renoveringar. Det har gjort att vi har mer en nog att göra i verkstaden, berättar han.

Den största delen av Uppsala Generatorservice kunder är företagskunder med större fordonsflottor. Det kan vara åkerier, entreprenörer, lantbrukare och bilverkstäder.

– Det är i regel mest lönsamt att renovera aggregaten när det kommer till den typen av fordon. Aggregaten är dyrare och det finns också ett värde i att värna om miljön. Det går ofta att återanvända de flesta aggregaten. Vi får in allt ifrån startmotorer, generatorer till boogie lyftmotorer och bogpropellrar.

Det finns också ytterligare en ekonomisk aspekt, förklarar Roger och tänker på de enskilda företagarna som är helt beroende av att deras fordon fungerar.

– Tiden som fordonet är ur drift innebär en förlust. En renovering går ofta fortare än att få in helt nya utbytesdelar, och blir samtidigt billigare i slutändan.

Rätt tillbehör

I mitten av 1990-talet började Uppsala Generatorservice importera fordonselektriska tillbehör, som belysning, batterier och annat. Det är en av anledningarna till att företaget fortfarande kunnat vara verksamt.

– Vi började importera tidigt och åkte på olika mässor i Asien och Sydamerika. Det här var långt innan näthandeln började och idag har vi skapat ett stort kontaktnät av bra leverantörer runt om i världen.

Konkurrensen med näthandeln och andra stora biltillbehörsjättar är givetvis kännbar, men Roger är övertygad om att Uppsala Generatorservice kan leverera något extra utöver själva varorna.

– Det är kunskapen, vårt know how. Köper man en ljusramp hos oss så får man också klara besked om hur den ska kopplas in och varför det ska göras på ett visst sätt. Handlar man på nätet eller i ett stort varuhus så står man där och får gissa sig till vilken typ av relä och hur grovt kablaget behöver vara. Kan man inte koppla in utrustningen själv så står vi gärna till tjänst och ser till att all utrustning fungerar när kunden lämnar vår butik, säger Roger Elovsson.

Bilmekaniker